Vloeipapier ✓ Veel gestelde vragen

Vloeipapier, zijdepapier of tissuepapier? Wat is het verschil?

Er is geen verschil tussen vloeipapier, zijdepapier en tissuepapier. Vloeipapier is onder vele verschillende benamingen bekend. Zo wordt het door de een zijdepapier genoemd, de ander noemt het zijdevloeipapier of tissuepapier. Alle benamingen kunnen voor een en hetzelfde artikel gebruikt worden.

Wat is vloeipapier?

Vloeipapier is een heel dun, zacht en lichtdoorschijnend papier dat voor vele doeleinden gebruikt wordt. Het zijdevloeipapier is gemaakt van 17 grams papier vellen waar u bijna doorheen kunt kijken. Veelal wordt het vloeipapier gebruikt voor het beschermen van artikelen die snel beschadigen of het opvullen van geschenkdozen en cadeautasjes.

Waar kan ik vloeipapier voor gebruiken?

Er zijn veel verschillende manieren te bedenken waar u het vloeipapier voor kunt gebruiken. Het wordt het meest gebruikt voor het op een luxe manier beschermen van kleding en schoenen en het opvullen van geschenkdozen en giftbags. Vloeipapier wordt echter ook veel gebruikt door hobbyisten die er de prachtigste creaties van maken.

Het is van te voren goed om te bedenken of u het vloeipapier als plat vel wilt gebruiken door het om een artikel te wikkelen of dat u het papier gaat gebruiken voor het opvullen van een doos of tasje.

Wanneer u het vloeipapier als platte vellen gaat gebruiken is het belangrijk om de juiste maat te berekenen. Houdt hierbij niet alleen rekening met de lengte en breedte van het artikel, maar ook de hoogte/dikte.
Wanneer u het vloeipapier gaat gebruiken voor het opvullen van dozen en/of tasjes, bedenk dan dat het door het kreuken of vouwen van de vellen het formaat aanzienlijk afneemt. Gebruikt u het vloeipapier alleen ter decoratie of ook om te zorgen dat het artikel niet kan verschuiven? In het laatste geval heeft u waarschijnlijk meer vellen nodig van u verwacht.

Voorbeelden van toepassingen van vloeipapier!

Hoe kan ik het vloeipapier gebruiken?

 • Kleding
 • Leg één of meerdere vellen vloeipapier plat voor u neer. Leg het kledingstuk op het vloeipapier. Vouw de korte zijdes naar elkaar toe en daarna de lange zijdes. Gebruik een stukje transparant plakband of een mooi wensetiket of het vloeipapier dicht te maken.

 • (Wijn)flessen:
 • Leg één of meerdere vellen vloeipapier plat voor u neer. Les de fles helemaal links of rechts op het vel, zorg er voor dat er aan de onderzijde voldoende ruimte(meer dan de helft van de diameter van de fles) overblijft om de bodem te bedekken. Rol de fles in het vloeipapier. Vouw de onderkant dicht en gebruik een stukje plakband om dit dicht te plakken. Vouw of draai het vloeipapier om de hals van de fles en bind hier een luxe lint of mooie strik omheen.

 • Giftbag/goodiebag opvullen:
 • Neem twee of drie vellen zijdepapier die passen bij de kleur van de tas. Stop eerst één vel in de tas. Zorg dat het zijdepapier een stukje boven de rand uitsteekt. Stop daarna het tweede vel in de tas. Het zijdepapier is erg dun, dus duw niet te hard! Doe nu het cadeautje in de tas. Wanneer u niet wilt dat het cadeautje direct zichtbaar is kunt u nu het derde vel in de tas stoppen. Decoreer het tasje met een leuke strik of een mooi lint.

 • Geschenkdoos opvullen(manier 1):
 • Neem één vel vloeipapier. Leg deze in de doos. Zorg hierbij dat het vloeipapier aan twee kanten uitsteekt. Leg het te verpakken artikel in de doos. Vouw het vloeipapier over het artikel heen. Plak het vloeipapier dicht met een stukje plakband of een leuk etiketje.

 • Geschenkdoos opvullen(manier 2):
 • Neem een aantal vellen tissuepapier. Kreukel de vellen een beetje zodat ze wat meer volume krijgen. Leg meerdere gekreukelde vellen tissuepapier in de door totdat ze gevuld is. Leg de te verpakken artikelen voorzichtig op het vloeipapier. Het mooiste is het wanneer de artikelen elkaar niet raken, maar dat het lijkt alsof ze in een nestje liggen. Leg hier eventueel een bedankkaartje of visitekaartje bij.

Kan ik vloeipapier gebruiken voor het verpakken van kleding?

Ja! Het zijdepapier is zeer geschikt voor het verpakken en beschermen van kleding en schoenen. Het zijdepapier wordt gemaakt van wit of gekleurd papier dat kleurecht is. Dat betekend dat het niet zal afgeven. Dit geldt voor al ons uni kleurig vloeipapier en het zijdepapier met een dessin.

Assortiment vloeipapier

Ons assortiment bestaat uit uni kleuren vloeipapier, vloeipapier met een dessin en vloeipapier op rol. Het uni kleurig vloeipapier is verkrijgbaar in vele mooie kleuren. Kiest u voor een kleur die bij uw eigen huisstijl past of kiest u voor kleuren die passen bij het seizoen. Wellicht maakt u een mooie combinatie van meerdere kleuren en/of dessin. Zowel het uni kleurig vloeipapier als het vloeipapier met dessin is gemaakt van 17 grams papier.

Het vloeipapier wordt standaard in 3 verschillende maten geleverd:

 • Vloeipapier 50 x 70 cm:
 • Dit is de grootste en de meest verkochte afmeting. Deze maat wordt veelal gebruikt voor het verpakken van kleding.

 • Vloeipapier 35 x 50 cm:
 • Deze afmeting wordt gebruikt in schoenendozen, het verpakken van bijvoorbeeld wijflessen of boeken of opvullen van geschenktasjes.

 • Vloeipapier 25 x 35 cm:
 • Deze maat is zeer geschikt voor het verpakken en beschermen van kleinere artikelen als cosmetica- en parfumerie geschenken.

U kunt er ook voor kiezen om vloeipapier op rol te gebruiken. Dit is vloeipapier is gemaakt van 25 grams papier. Dit is een dikkere kwaliteit waardoor het gemakkelijker is om deze af te rollen. De rollen hebben een afmeting van 50 cm x 700 meter en passen op een standaard papierrolhouder.Taal