19-04-2024

Hoe wordt vloeipapier gemaakt?

In dit artikel geven wij u meer informatie over het productieproces van vloeipapier, van de selectie van de grondstoffen tot de uiteindelijke verwerking en distributie.

Voorbereiding en Grondstoffen

De productie van vloeipapier begint bij de selectie van de grondstoffen. De meest gebruikte grondstof is houtpulp, afkomstig van zowel hardhout als zachthout.

Keuze van Houtsoorten

Hardhoutsoorten zoals berk en esdoorn leveren kortere vezels die zorgen voor de zachtheid van het papier, terwijl zachthoutsoorten zoals spar en den langere vezels bieden die bijdragen aan de sterkte van het papier.

Daarbij wordt ook steeds vaker gebruik gemaakt van gerecycled papier dat toegevoegd wordt aan de nieuwe houtsoorten. Ook pulp van bieten of gras wordt meer en meer toegepast bij het produceren van vloeipapier om een duurzaam materiaal te creëren.

Voor het maken van het vloeipapier worden houtsoorten gebruikt met een 100% FSC keurmerk. Dit betekent dat het hout afkomstig is van verantwoord beheerde bossen. Het is belangrijk dat het vloeipapier een duurzaam karakter heeft en bijdraagt aan een milieuvriendelijk verantwoorde keuze.

Voorbereiding van de Pulp

De geselecteerde houtblokken worden eerst vermalen tot chips en vervolgens gekookt met chemicaliën in een proces dat bekend staat als 'pulping'. Dit proces scheidt de cellulosevezels van de natuurlijke harsen en lignine. De resulterende massa, bekend als pulp, wordt gewassen en gebleekt tot het de gewenste witheid en zuiverheid heeft bereikt.

Het zijdepapier in onze collectie is allemaal zuurvrij en dus ook geschikt voor het verpakken van delicate producten zoals sieraden. Doordat het papier zuurvrij is geproduceerd kunt u veilig uw artikelen verpakken in ons vloeipapier.

Productie van vloeipapier

Productie van het vloeipapier

Verfijning van de Pulp

Na de pulping ondergaat de pulp een verfijningsproces waarbij de vezels tot de gewenste lengte worden geslagen. De vezels krijgen de juiste lengte en worden in de juiste richting geslagen. Dit is cruciaal voor de kwaliteit van het vloeipapier. Te lang en het papier wordt te stug. het papier krijgt dan niet de juiste zachtheid. Te kort en het papier zal te snel scheuren bij gebruik. Het is dus van belang dat de vezels de juiste lengte krijgen waardoor het vloeipapier zijn zachtheid krijgt.

Vorming van het Papier

De verfijnde pulp wordt vervolgens overgebracht naar de papiermachine, waar het in een waterige oplossing over een continu bewegend scherm, de 'wire', wordt gegoten. Water sijpelt door het scherm, terwijl de cellulosevezels beginnen samen te binden om een mat te vormen. Het begin van het papier wordt hiermee gemaakt, maar het papier bevat nog ontzetten veel water.

Persen en Drogen

Na vorming wordt de natte papiermat door zware rollen geleid die zoveel mogelijk water persen. Vervolgens wordt het papier door verwarmde rollen geleid die het verder drogen. Dit proces draagt bij aan de sterkte en consistentie van het vloeipapier. Het papier krijgt al langzaam zijn uiteindelijke vorm en stevigheid.

Afwerking en Kwaliteitscontrole

Na het drogen wordt het papier vaak door een serie kalanderrollen geleid. Dit proces maakt het papier gladder en dunner, wat essentieel is voor de kenmerkende eigenschappen van vloeipapier. Zeker in de kledingbranche is het belangrijk dat het papier een zachte en fijne look and feel heeft. Dit past immers bij de kleding die men inpakt.

Elke partij vloeipapier ondergaat strenge kwaliteitscontroles. Tests zoals treksterkte, dikte, en kleurechtheid worden uitgevoerd om te garanderen dat het papier voldoet aan de industriële normen en verwachtingen van de consument.

Snijden en Verpakken

Zodra het zijdepapier de kwaliteitscontrole heeft doorstaan, wordt het op maat gesneden en gevouwen of opgerold voor verpakking. Dit is afhankelijk van de voorkeur van de klant en de beoogde toepassing van het papier.

Het papier kan nog door een kleurbad gaan zodat het gekleurd vloeipapier zijn kleur krijgt. De inkten die gebruikt worden zijn allemaal op waterbasis en zorgen ervoor dat het vloeipapier niet afgeeft.

Voor het bedrukken van vloeipapier worden moederrollen geproduceerd die later bedrukt kunnen worden met een flexo drukmachine. Hierbij wordt met een printplaat de bedrukking op het vloeipapier gedrukt. Met deze machine kan het vloeipapier met print eenvoudig bedrukt worden met het gewenste dessin.

Conclusie

De productie van vloeipapier is een verfijnd proces dat nauwgezet toezicht en controle vereist op elke stap. Van de selectie van houtpulp tot de uiteindelijke afwerking en kwaliteitscontrole, elke fase in het productieproces draagt bij aan de kwaliteit en de functionaliteit van het eindproduct.